Este Bluetooth periculos pentru sanatate ?

Aproape ca nu exista telefon, tableta, gadeget sau weareables care sa nu se conecteze prin Bluetooth. Si pentru ca suntem inconjurati de toate aceste device-uri (la mana, in buzunar, pe birou), intrebarea firesca care se pune este daca tehnologia Bluetooth este sau nu daunatoare sanatatii.

Ce este Bluetooth ?

Bluetooth este cea mai raspandita tehnologie de conectare wireless, inventata de Ericsson inca din 1994, ce utilizeaza impulsuri de radio frecventa. Aceste impulsuri de radiofrecventa se mai numesc popular “radiatii”.

Ce echipamente folosesc conexiune Bluetooth ?

Smartphone-uri, tablete, smartwatch, wearables (ex. bratari de fitness), laptop-uri, mp3 playere, casti audio, boxe, echipamente de sanatate, etc

Bluetooth devices

De ce se utilizeaza Bluetooth pe scara larga ?

Consuma putina energie, este foarte usor de folosit (pairing-ul intre doua device-uri se face imediat, fara setari avansate), costurile de productie sunt mici
Din ce este format Bluetooth ?

Un microcip cu emitator Bluetooth si un software pentru acesta.

bluetooth microchip

Dupa ce se clasifica Bluetooth ?

Dupa clasa de putere si dupa versiunea de software.

Clase de putere

Bluetooth-ul ca si tehnolgie este impartit pe 3 clase:

  1. Clasa 1 – are cea mai mare putere de transmisie de 100mW si acopera o raza de pana la 100 metrii. Aparent este cea mai atragatoare datorita razei de acoperire insa este cea mai daunatoare organismului.

Prezenta in: echipamete de identificare a locatiei, echipamente de retelistica, unele imprimante, unele boxe, unele microfoane.

Screen Shot 2016-02-25 at 23.30.55

  1. Clasa 2 – putere moderata, prezenta in majoritatea telefoanelor mobile, 2.5mW si o raza de acoperire de pana la 10m

Prezenta in: desktopuri, laptopuri, tabletele, telefoane, unele casti audio, unele boxe, display-uri video, mouse, tastaturi, gamepad/joystick, weareables, unele jucarii, unele echipamente de sanatate

Screen Shot 2016-02-25 at 23.31.56

  1. Clasa 3 – cea mai slaba putere si cele mai putin nocive pentru organism, 1mW si sub 10m raza de acoperire.

Prezenta in: unele weareables, echipamente hands-free, unele microfoane, unele difuzoare, unele casti, mp3 playere, car audio, camere video, unele jucarii, echipamente de video-conferinta sau de supraveghere video (ex. baby monitor), telecomenzi, termomentre digitale, glucometere, cantare digitale, tensiometre.

Screen Shot 2016-02-25 at 23.36.17

Versiuni de software.

Versiunea se refera la viteza de transfer a datelor (ex. Ver. 1 are o rata de transfer de 1 Mbps iar versiunea 4 are o rata de transfer de 24Mbps) precum si la unele beneficii (ex. versiunea 4.0 este mai eficienta la consumul de energie, ce permit o durata mai mare a autonomiei bateriei de pe bratarile de fitness sau de pe mouse)
Este periculos Bluetooth-ul ?

De cele mai multe ori, producatorii nu decalara clasa din care aceste echipamente fac parte ci declara versiunea de software care evident nu are nicio treaba cu emisia de radiatii.

Cercetarile din domeniu sunt destul de confuze. Sunt tot mai multe studii care arata rezultate favorabile insa in acelasi timp sunt tot mai multe voci care spun ca aceste studii sunt manipulatorii si finantate de catre cei care au interse directe in acest domeniu. Un studiu a indicat ca oamenii care vorbesc la telefon utilizand o casca bluetooth iar in buzunar tin telefonul la care casca sta conecatat, au inregistrat o scadere a fertilitatii.  Un alt studiu a aratat ca produsele care emit campurile electromagnetice de acest fel duc la o crestere semnificativa a tensiunii arteriale si afecteaza procesele biologice din organism. Sunt necesare doar doua ore de expunere continua la campurile electromagnetice de inalta frecventa ale unui telefon mobil conectat la o casca bluetooth pentru a  provoca daune AND-ului (aviz celor care stau permanent cu casca bluetooth in ureche).

Pe de alta parte, utilizarea unei casti bluetooth in locul mentinerii telefonului direct la ureche, scade drastic nivelul de radiatii.

Oficiul Federal al Sanatatii Publice din Elvetia a relevat intr-un studiu ca atunci cand folosim o casca cu Bluetooth ar fi bine sa scoatem telefonul din buzunar si sa-l plasam undeva in afara corpului nostru pentru a reduce nivelul de radiatii. De asemenea, obiectele metalice din buzunar (monede, chei), pot mari nivelul de radiatii.

Ca si concluzii generale: 

Bluetooth-ul este periculos. Nu folositi dispozitive Bluetooth din clasa 1. Atunci cand folositi telefonul impreuna cu alte dispozitive, conectate prin Bluetooth (casti, smartwatch, etc), plasati telefonul mai departe de corp.

Incercati pe cat posibil sa alegeti device-uri din clasa 3.

Screen Shot 2016-02-25 at 23.49.35

 

Surse: electricsense.com, wikipedia.org/wiki/Bluetooth, ampedrftech.com,

Leave a Reply

Your email address will not be published.