Cum reuseste Amazon sa livreze produse in mai putin de o ora in New York ?

In mijlocul Manhattan-ului intr-o frumoasa cladire de business, vis a vis de Empire State Building, la etajul al 5-lea, dincolo de lobby-ul elegant din marmura se intinde un depozit in adevaratul sens al cuvantului, detinut si gestionat de Amazon.

Amazon Fullfilment NYC
Din acest depozit, Amazon este capabil sa livreze in mai putin de o ora de la preluarea comenzilor in zonele: Manhattan, Brooklyn, Long Island si Queens. NYC este unul din cele 20 de orase in care Amazon Prime Now cu livrare ultrarapida este disponibila. Mai exact, contra unui abonament anual de 99$, clientii pot accede la serviciile Prime de pe Amazon, comandand o varietate de produse, de la inghetata si pana la cadouri de Craciun cu livrare “last minute”.

Depozitul acesta din Manhattan are 40.000 ft2 (aprox 3700 m2). La prima vedere totul pare dezordonat, produsele nefiind asezate logic in acesta. De exemplu sticlele de energizante pentru sportivi, Gatorade se pot gasi in apropiera unor carti pentru copii iar exemplele de acest gen pot continua.

Amazon NYC
Totusi cum de reusesc angajatii sa stranga produsele, sa le impacheteze si sa le livreze intr-un timp atat de scurt?  Raspunsul sta in tehnologiile pe care compania le-a dezvoltat in ultimii ani. Stephenie Landry, directorul Amazon Prime Now a declarat ca modul in care produsele sunt depozitate “ar putea parea aleatoriu pentru un ochi neavizat insa avem algoritmi high-tech pe care i-am preluat de la centrele noastre de livrare obisnuite si pe care ii folosim in centrele de mici dimensiuni …directionand angajatii depozitului pe calea cea mai scurt posibila pentru a aduna produsele”.

Tocmai combinatia aceasta dintre dexteritatea umana si tehnologie au facut posibil pentru Amazon sa pregateasca un produs pentru livrare aproape imediat ce comanda a fost finalizata/plasata de client. Viteza este esentiala pentru livrarea intr-o ora, intrucat cea mai mare parte a intervalului de 60 min ar fi necesar transportului.

Amazon NYC
Landry mai mentioneaza ca “am castigat eficienta in obitinerea produselor din depozit intr-un timp foarte scurt; asa ca nu ne pierdem timpul facandu-ne griji cum sa aranjam produsele; ne petrecem timpul ingrijorandu-ne cum sa punem produsele in sacosa cat mai rapid pentru clientii nostri”.
Amazon NYC

O data ce produsul este impachetat si gata de livrare, se inmaneaza firmei de curierat. Echipele de livrare sunt un mix intre angajatii Amazon si profesionistii firmelor de curierat. Pentru a grabi livrarea sau pentru a evita unele ambuteiaje din trafic, deseori curierii in loc sa foloseasca masina, opteaza pentru cea mai rapida forma de livrare a produselor, care ar putea fi: pe jos, cu bicicleta sau mijloacele de transport public.

Trebuie mentionat ca doar o parte din produse sunt stocate in aceste depozite de mici dimensiuni. Spre exemplu, in depozitul din Manhattan se depoziteaza produse alimentare si produse sezoniere iar in timpul iernii, cel mai probabil se vor gasi lopeti si raclete de zapada.

Amazon NYC
Compania face eforturi continue de a livra si mai rapid si de a concura in acest fel cu retailerii clasici. Astfel, in viitor livrarile se vor realiza cu ajutorul dronelor, tehnologie prin care spera sa duca produsul la client in maxim 30 de min de la comanda.

In incheiere Landry declara ca “in urma cu 10 ani oamenii se gandeau ca doua zile timp de livrare este ceva ultra rapid. Noi credem ca 1-2 ore, timp de livrare, va fi timpul ‘standard’ intr-un viitor nu foarte indepartat“.

Sursa: Time

Leave a Reply

Your email address will not be published.